Dieta ketogeniczna niejedno ma imię

Przyjęło się, że dieta ketogeniczna to spożywanie smalcu, boczku i podgardla. Nie jest to do końca prawda, dlatego że można tę dietę prowadzić opierając się na tłuszczach roślinnych takich jak między…

Leniwe mitochondria powodują otyłość

Mitochondria znane są nam z lekcji biologii jako organelle komórkowe produkujące energię. Niektórzy z nas pamiętają też o tym, że w organellach tych znajduje się informacja genetyczna niezależna od jądrowego DNA. Geny zawarte…

Otyłość a syrop glukozowo-fruktozowy

Coraz bardziej powszechne jest przekonanie, że wprowadzenie do żywności syropu glukozowo-fruktozowegozwiększa epidemię otyłości. Jedną z przyczyn jest to, że sformułowanie „syrop glukozowo-fruktozowy” umieszczone na opakowaniu brzmi „mniej groźnie” niż cukier. Faktem…

Żywność, która modeluje nasze ciało

Na łamach Journal od Nutrition ukazał się artykuł, w którym przedstawiono wynik badania dowodzącego, iż poszczególne składniki diety mogą mieć wpływ na rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w naszym organizmie. Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois, którzy…

Kawa odchudza na wiele sposobów

Oczywiście nie mówimy tutaj o napojach o smaku kawy lub dobrze wypasionym latte i cappuccino, ale o małej czarnej. Otóż okazuje się, że spożywanie 2 do 3 filiżanek kawy dziennie w przeciągu roku powoduje,…

Jak opanować głód?

Uczucie głodu to coś, co przeraża osoby pragnące się odchudzać. Uczucie to najczęściej wywoływane jest poprzez zmniejszoną ilość glukozy w surowicy krwi i tkankach, czyli tzw. hipoglikemię. Hipoglikemię często miewa…