Dieta ketogeniczna niejedno ma imię

Przyjęło się, że dieta ketogeniczna to spożywanie smalcu, boczku i podgardla. Nie jest to do końca prawda, dlatego że można tę dietę prowadzić opierając się na tłuszczach roślinnych takich jak między…

Leniwe mitochondria powodują otyłość

Mitochondria znane są nam z lekcji biologii jako organelle komórkowe produkujące energię. Niektórzy z nas pamiętają też o tym, że w organellach tych znajduje się informacja genetyczna niezależna od jądrowego DNA. Geny zawarte…

Błonnik skuteczny w zaparciach i odchudzaniu

Błonnik pokarmowy zmniejsza ryzyko zgonu i to na wiele różnych schorzeń. To wynika z badań na prawie milionie osób, które opublikował American Journal of Epidemiology. Na temat tego, ile błonnika spożywać w diecie…

Otyłość a syrop glukozowo-fruktozowy

Coraz bardziej powszechne jest przekonanie, że wprowadzenie do żywności syropu glukozowo-fruktozowegozwiększa epidemię otyłości. Jedną z przyczyn jest to, że sformułowanie „syrop glukozowo-fruktozowy” umieszczone na opakowaniu brzmi „mniej groźnie” niż cukier. Faktem…

Żywność, która modeluje nasze ciało

Na łamach Journal od Nutrition ukazał się artykuł, w którym przedstawiono wynik badania dowodzącego, iż poszczególne składniki diety mogą mieć wpływ na rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w naszym organizmie. Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois, którzy…