Ilość osób, które chorują na cukrzycę stale wzrasta. Ma to związek zarówno z epidemią otyłości, jak i z masowym dosładzaniem różnego rodzaju produktów spożywczych, które wydają się niesłodkie, np. jogurtów. Mówiąc krótko, cywilizacja pcha nas w objęcia cukrzycy. Na szczęście są też dobre informacje wynikające z cywilizacyjnych zwyczajów. Okazuje się, że kawa naturalna może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu II.

Rola diety i wysiłku fizycznego w leczeniu i profilaktyce cukrzycy jest kluczowa. Wysiłek fizyczny powoduje:

1. Redukcję poziomu glukozy we krwi poprzez:

– zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę,

– zwiększenie spalania glukozy w czasie wysiłku, przyspieszenie przemiany materii.

2. Wysiłek fizyczny wraz z prawidłową dietą zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy nawet o 58% u ludzi z nietolerancją glukozy, która uważana jest za stan przedcukrzycowy.

Cukrzyca uznana została przez WHO za chorobę cywilizacyjną. Nie mogło stać się inaczej, skoro rozprzestrzenia się tak gwałtownie. Według danych statystycznych przedstawionych przez WHO w 2016 r. liczba chorych w 2014 r. osiągnęła już 422 mln, co oznacza czterokrotny wzrost zachorowań w stosunku do 1980 roku (108 mln). Szacuje się, że w 2030 roku cukrzyca będzie siódmą z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Dlatego coraz większego znaczenia nabiera skuteczna profilaktyka cukrzycy, zwłaszcza prowadzona w oparciu o preparaty naturalne.

Zespół metaboliczny obejmuje czynniki zwiększające ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy typu 2 oraz związanych z nimi powikłań naczyniowych. Diagnozuje się go u osób, którym można przypisać, co najmniej trzy z poniższych objawów: otyłość brzuszną, podwyższony poziom lipidów, wysokie ciśnienie krwi, przewlekły stan zapalny, skłonność do zakrzepów, oporność na insulinę, zaburzenia tolerancji glukozy.

Głównym działaniem ziół w przypadku cukrzycy jest profilaktyka powikłań tej choroby, czyli ochrona naczyń krwionośnych, siatkówki oka oraz zapobieganie neuropatiom.

Kości mogą ulec złamaniom w zasadzie w każdym miejscu. Jednakże pewne obszary naszego układu kostnego są bardziej narażone na ich wystąpienie. Typowym miejscem, które ulega złamaniu np. w czasie upadku na śliskim podłożu jest okolica nadgarstka.

Cukrzyca to wedle definicji naukowej zaburzenie przemiany materii, spowodowane całkowitym lub względnym niedoborem insuliny. Cukrzycę dzielimy na typu 1. Spowodowana jest ona zniszczeniem komórek β wysp trzustkowych przez proces autoimmunologiczny.

W społeczeństwie dominuje przekonanie, że cukrzyca jest spowodowana zbyt małą ilością insuliny w surowicy krwi. Dla przypomnienia, insulina to hormon, który umożliwia transport cukru, a konkretnie glukozy z krwi do komórek. Istotnie, czasami przeświadczenie, że mamy zbyt mało insuliny i to jest powodem cukrzycy, jest prawdą. Jednak w wielu przypadkach jest wręcz odwrotnie. To znaczy, w naszej krwi krąży za duża ilość insuliny, a problem polega na tym, że tkanki, na które insulina ma normalnie działać, tracą wrażliwość na jej działanie.

 

Pytania o ziołowe leczenie cukrzycy są bardzo częste. Zioła oczywiście wpływają na redukcję poziomu glukozy w surowicy krwi. W CZOG  w celu suplementacji diety zalecamy picie przed jedzeniem naparu z mieszanki ziołowej Glukobonisan 1-3 x dz. w zależności od nasilenia objawów chorobowych. Jednakże główną rolą ziół w cukrzycy jest zmniejszanie prawdopodobieństwa pojawienia się powikłań cukrzycowych

Od wielu lat namawiamy naszych pacjentów z nadwagą i otyłością, aby rezygnowali ze spożywania cukrów prostych zawartych w słodyczach i tzw. pieczywie cukierniczym. Zjadając takie produkty nie można się skutecznie odchudzić, dlatego, że nagłe wchłonięcie się dużej ilości glukozy do krwi, powoduje znaczne wydzielanie insuliny.

Insulina radykalnie obniża poziom glukozy nawet