Tak brzmi tytuł konferencji naukowej, która w dniach 11 i 12 maja odbyła się w Krośnie. Organizatorami Konferencji był Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Dolnośląskie Centrum Onkologii oraz Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie.

Naukowcy z Dana-Farber Cancer Institute odkryli, że wysoki poziom witaminy D daje szansę na wydłużenie życia pacjentów chorych na raka mających przerzuty nawet o 35%. Badanie dotyczyło raka jelita grubego. Wysoki poziom witaminy D w naszym organizmie sprzyja profilaktyce przeciwnowotworowej, prawidłowej mineralizacji kości oraz zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60 %. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60 % - twierdzą uczeni z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Regularne spożywanie warzyw, owoców, a także soków może zapewnić organizmowi wysoki potencjał antyoksydacyjny, niwelujący uszkodzenia ważnych struktur komórkowych, dzięki czemu nie dochodzi do kolejnych faz procesu nowotworowego - podkreśla prof. Wądołowska.

Często spotykamy się z zapytaniami jak suplementować dietę, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór a w razie zachorowania jakimi produktami naturalnymi uzupełnić diety, aby wspomóc proces leczenia. Na międzynarodowej konferencji organizowanej m.in. przez Dolnośląskie Centrum Onkologii prezentowaliśmy pracę pt. Potencjał przeciwnowotworowy wybranych substancji roślinnych.

 

 

Choroby nowotworowe dotykają coraz większej grupy osób. Pomimo stałego postępu w dziedzinie chemioterapii, radioterapii oraz chirurgii onkologicznej ilość chorych umierających na nowotwory rośnie. Jest to impulsem do tego, aby rozszerzyć poszukiwania potencjalnych leków o rośliny.

Nasze koncepcje działań przeciwnowotworowych z użyciem roślin zmieniają się

Wino było od tysięcy lat napojem szczególnym.

Zaobserwowano, że narody spożywające większe ilości tego trunku rzadziej chorują na choroby układu krążenia.

Dostrzeżono to u Francuzów a zjawisko nazwano „francuskim paradoksem”.  Dodajmy, że chodzi tu głównie o wino czerwone.

Dociekanie

 

Lekarze onkolodzy, a także psychologowie zajmujący się terapią osób chorych na nowotwory twierdzą, że jedną z kluczowych rzeczy od których zależy powodzenie terapii i długość życia chorego jest gotowość do podjęcia leczenia. Beznadzieja a czasami depresja w jaką wpadają pacjenci bardzo przyspiesza proces chorobowy. Aktywność i skłonność do działania powoduje,

Z danych naukowych wynika, że czynniki dietetyczne stanowią 1/3 wszystkich czynników środowiskowych odpowiedzialnych za powstawanie chorób nowotworowych.

Dieta ma wpływ przede wszystkim na początkowy okres rozwoju nowotworów. Jednak pojawia się coraz więcej doniesień o działaniu roślin także w okresie już rozwiniętej choroby.

Instytut Żywności i Żywienia w publikacji „Nowotwory

Na choroby nowotworowe choruje coraz większa grupa ludzi. Ma to związek m.in. z tym, że nasze społeczeństwo się starzeje, a u osób starszych nowotwory występują znacznie częściej. Jeżeli guz nowotworowy rośnie jedynie w obrębie swojej torebki, stanowi on mniejsze zagrożenie dla naszego życia. Gorzej gdy dochodzi do tzw. przerzutów. Przerzut nowotworowy polega na tym, iż grupa komórek

 

 

Profesor Mirosław Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w swej książce pt. „Nowotwory złośliwe – jak zmniejszyć ryzyko zachorowania„ informuje, że aż jedna trzecia wszystkich typów nowotworów ma przyczyny związane z dietą, zatem zmiana sposobu odżywiania może im zapobiec.

Właściwa modyfikacja diety wiąże się z unikaniem produktów wędzonych,