W prasie medycznej trwa dyskusja, czy spożywanie czerwonego wina przynosi korzyści dla naszego zdrowia czy nie? Po jednej stronie są onkolodzy, którzy twierdzą, że nie wiadomo, jaką ilość alkoholu można bezpiecznie spożywać nie narażając się przy tym na zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia nowotworów. Po drugiej stronie jest głos m.in., kardiologów, którzy widzą zalety spożywania czerwonego wina, ale także małej ilości spożywania alkoholu dla układu sercowo-naczyniowego.

W American Journal of Clinical Nutrition zamieszczono artykuł opisujący badanie mające na celu określenie wpływu spożywania jabłek, jako metody profilaktyki chorób układu krążenia. Nie było to badanie przeprowadzone na dużej populacji, badana grupa obejmowała 40 osób, które przez 8 tygodni zjadały 2 jabłka, potem nastąpiła miesięczna przerwa i te same osoby przez 8 tygodni wypijały codziennie sok jabłkowy.

Z pozoru wydają się to schorzenia odległe, ale czasami lecząc jedną dolegliwość uzyskujemy efekt terapeutyczny również w drugiej. Jakie naturalne substancje wykazują ten efekt terapeutyczny? Najważniejszym surowcem jest ekstrakt z liścia miłorzębu japońskiego. Poprawia on ukrwienie zarówno w obrębie mózgu, jak i ucha wewnętrznego w którym znajduje się narząd słuchu i równowagi. Działa ponadto antyoksydacyjnie i sprawia, że nawet źle ukrwiona tkanka nerwowa pracuje w sposób taki jakby ukrwiona była dobrze, czyli występuje tutaj efekt zwiększonej tolerancji na niedokrwienie mózgu.

Przypuszczamy, że dwie nazwy użyte w tytule niewiele mówią większości z czytelników. Dlatego śpieszymy z tłumaczeniem. Tokoferole i tokotrienole to składniki naturalnej witaminy E. Naturalnej dlatego, że syntetyczna zawiera tylko jedną z ośmiu naturalnie występujących w witaminie E substancji, i to jeszcze sztucznie produkowaną, czyli alfa-tokoferol.

To, że kawa rozjaśnia umysł i łagodzi efekty spadków ciśnienia atmosferycznego było od dawna wiadome. Istniały jednak kontrowersje wokół twierdzenia, że kawa przyczynia się do zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Z czasem nauka przychyliła się do poglądu, iż układ krążenia ma się dobrze po kawie. Zauważono, że zmniejsza się ilość udarów mózgu i ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II. Od niedawna wiemy także, jaki jest mechanizm tego prozdrowotnego działania. Okazuje się, że kofeina zawarta w kawie chroni śródbłonek naczyń krwionośnych pokrywający je od wewnątrz, co ma kardynalne znaczenie dla zapobiegania rozwojowi miażdżycy oraz zakrzepom naczyniowym.

Obecne tempo życia i wszechogarniający stres sprawiają, że nasze serce pracuje ciągle na wysokich obrotach. A przecież wszystko się zużywa. Od nas zależy jednak, jak szybko. Czy można skutecznie wspomóc serce ziołami? Jak skonstruować odpowiednią mieszankę ziołową? Mistrzem w tworzeniu mieszanek ziołowych był Ojciec Grzegorz Sroka. Opracował Cardiobonisan, czyli zestawienie ziół, które stosuje się w suplementacji diety w przypadku różnych schorzeń kardiologicznych: niewydolności krążenia, chorobie niedokrwiennej serca, nadciśnieniu, a także w dolegliwościach pochodzenia sercowego, których przyczyną jest nadmierny stres. Gdzie drzemie przyczyna skuteczności tej mieszanki ziołowej?

Czy poza lekami możemy w jakiś sposób wzmocnić zdrowie układu sercowo-naczyniowego? Nieustanny rozwój nauki sprawia, iż mamy coraz więcej dowodów na to, że naturalne preparaty ziołowe mogą wspomagać leczenie chorób układu krążenia. Oczywiście leki syntetyczne odgrywają kluczową rolę w leczeniu tych schorzeń, jednakże zioła mogą stanowić cenne uzupełnienie terapii. Podstawowym surowcem zielarskim, który stosowany jest w chorobach układu krążenia, jest kwiatostan głogu. Zwiększa on kurczliwość, a przez to siłę mięśnia sercowego, poprawia jego ukrwienie. Ponadto poprawia przewodnictwo elektryczne w mięśniu sercowym oraz przyspiesza jego rytm, jeżeli akcja serca jest zwolniona. Może być z powodzeniem stosowany łącznie z preparatami syntetycznymi.

Jest rzeczą powszechnie wiadomą, że dieta śródziemnomorska bogata w warzywa i owoce zmniejsza zapadalność na choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzycę i artretyzm. Jednym z królów diety śródziemnomorskiej, prócz oliwy i wina, są pomidory. Poddano je zatem wnikliwej analizie, w wyniku której okazało się, że jedną z kluczowych prozdrowotnych substancji, którą zawierają te dorodne warzywa, jest czerwony barwnik zwany likopenem.

Naukowcy z Icahn School of Medicineat Mount Sinai w Nowym Jorku odkryli, że pochodzące z winogron polifenole hamują niektóre aspekty depresji. W badaniu na modelu zwierzęcym ustalili, iż niektóre substancje zawarte w winogronach hamują stan zapalny oraz zwiększają neuroplastyczność mózgu. Okazało się także, że winogrona mogą być korzystne szczególnie w przypadku depresji powodowanej przewlekłym stresem.

Lato to czas, kiedy osoby posiadające żylaki dużo częściej cierpią na obrzęki nóg, które są nimi wywołane. Dolegliwości dotykają czterokrotnie częściej kobiet niż mężczyzn. Postępowanie fitoterapeutyczne w przypadku żylaków powinno obejmować działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, ale także zmniejszające tendencję do tworzenia się zakrzepów. Surowcami zielarskimi, które można wykorzystać w przypadku żylaków jest, np. ekstrakt z nasion kasztanowca, który wykazuje wszystkie powyższe działania. Dobrze jest łączyć go z ekstraktem z miłorzębu japońskiego, który przeciwdziała zakrzepom naczyniowym, stanowiącym najbardziej niebezpieczne powikłania żylaków. Wyciągi z owocu kasztanowca i liścia miłorzębu japońskiego wchodzą w skład Venobonu.