Uważany za ojca medycyny grecki lekarz i filozof Hipokrates jest autorem wielu sentencji a jedną z nich jest złota myśl, że jelita z wiekiem stają się bardziej leniwe. Jest to poniekąd prawda, gdyż zaparcia dużo częściej występują u osób starszych niż u młodych.

Cukrzyca to epidemia, która rozszerza się na cały świat. Pisaliśmy już wiele na temat profilaktyki, która ma za zadanie przeciwdziałać powikłaniom cukrzycowym. Tym razem chcielibyśmy przedstawić kilka surowców zielarskich obniżających poziom glukozy w surowicy krwi.

Okres jesieni i zimy to czas, kiedy wielu z  nas będzie wymagać terapii antybiotykowej. Wiązać się to będzie z niebezpieczeństwem zniszczenia bakterii probiotycznych, które bytują w jelitach. Aby ustrzec się tej sytuacji w czasie antybiotykoterapii i po niej należy stosować probiotyki i prebiotyki.

Lato to czas, w którym, osoby cierpiące na zaparcia muszą zadbać o odpowiednią podaż płynów, gdyż parująca z organizmu woda sprawia, że stolec nie jest odpowiednio nawodniony i jest problem z jego wydalaniem.

Potrawy z grilla nie należą do potraw lekkostrawnych. 

Z badań naukowców z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego Szczecińscy wynika, że w naszym organizmie mamy zbyt wysokie stężenie metali ciężkich, takich jak: rtęć, ołów i kadm. Profesor Jan Lubiński kierujący tymi badaniami szacuje, że

Rola diety i wysiłku fizycznego w leczeniu i profilaktyce cukrzycy jest kluczowa. Wysiłek fizyczny powoduje:

1. Redukcję poziomu glukozy we krwi poprzez:

– zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę,

– zwiększenie spalania glukozy w czasie wysiłku, przyspieszenie przemiany materii.

2. Wysiłek fizyczny wraz z prawidłową dietą zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy nawet o 58% u ludzi z nietolerancją glukozy, która uważana jest za stan przedcukrzycowy.

Jest ona wywoływana cofaniem się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Problem jest może niegroźny w porównaniu do innych chorób, ale uciążliwy i dość powszechny. Zgaga codziennie towarzyszy 5-10% ludzi, a 20% ma ją co najmniej 1 x w tygodniu. Ulgę w dolegliwościach spowodowanych zgagą przynosi spożywanie mniejszych porcji jedzenia w czasie jednego posiłku oraz unikanie po jedzeniu pozycji leżącej. Pomocne są także leki zmniejszające wydzielanie żołądkowe, wśród których decydującą rolę odgrywają tzw. blokery pompy protonowej.

Zioła znakomicie nadają się do łagodzenia dolegliwości związanych ze zgagą wynikającą z refluksu żołądkowo-przełykowego. Ich wyższość nad lekami syntetycznymi polega na tym, że nie zaburzają one procesu trawienia, gdyż nie zmniejszają wydzielania soku żołądkowego. Zioła te to przede wszystkim korzeń lukrecji, liść babki lancetowatej, kwiat nagietka oraz rumianek.

Operacja usunięcia wyrostka robaczkowego, obok usunięcia przepukliny, to chyba „najpopularniejsza” procedura medyczna wykonywana przez chirurga ogólnego. Wyrostek robaczkowy uważany był za niepotrzebny „twór”, który może być wyłącznie źródłem kłopotów, gdy ulegnie stanowi zapalnemu. W dobie dbałości o właściwy stan flory jelitowej zaczęto jednak zastanawiać się nad tym, czy nie przeoczono przypadkiem jego prozdrowotnej funkcji. Okazało się, że jest on miejscem, które można nazwać „schronem” dla bakterii bytujących w naszych jelitach.