Od dawna wiadomo, że borówka czarna i wytworzone z niej ekstrakty wykorzystywane są do wspomagania leczenia osób, które gorzej widzą. Ponadto borówka czarna chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniem w przebiegu nadciśnienia, cukrzycy i miażdżycy. Jednak co chwilę publikowane są w literaturze naukowej informacje, że borówka czarna wykazuje prozdrowotne działania w innych schorzeniach.

Zaćma, zwana też kataraktą, to zmętnienie soczewki spowodowane wytrącaniem się w niej nierozpuszczalnych w wodzie związków białkowych, które powstają na skutek utleniania ich przez wolne rodniki. Wolne rodniki nie są w wystarczający sposób neutralizowane przez antyoksydanty, których zapasy z wiekiem się wyczerpują, dlatego korzystne jest uzupełnienie antyoksydantów poprzez stosowanie ich w diecie.

Od dawna panuje opinia, że naturalne produkty sprzyjają dobremu widzeniu, ale dopiero badania naukowe (CAREDS, AREDS, BMES, LUNA), które przeprowadzono w ostatnich latach, potwierdziły tą obiegową opinię. Wykazały one, że substancje wchodzące w skład borówki czarnej, karotenoidy jak luteina i zeaksantyna, a także witaminy C i E oraz β-karoten mają prozdrowotny wpływ na narząd wzroku. Badania te dowiodły, że te naturalne substancje chronią siatkówkę oka i zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem AMD.

Niektórzy pacjenci cierpią na przewlekły brak łez i śliny. Wydaje się to osobom zdrowym dziwne, ale w rzeczywistości jest to choroba, która bardzo utrudnia życie. Oczy ciągle pieką, co prowokuje ich przecieranie, zaczerwienienie, a w konsekwencji stan zapalny. Takie osoby są przewlekle zmęczone. Jednostką chorobową odpowiedzialną za te objawy może być zespół Sjogrena.

Większość z nas wiele godzin w ciągu dnia, zarówno w pracy, jak i w czasie wolnym, poświęca na wpatrywanie się w ekran komputera. Oczy nie są przygotowane na tak dużą dawkę promieniowania tych urządzeń, a także na tak długi wysiłek oczu związany z ciągłym skupianiem wzroku na małej powierzchni ekranu. Jak chronić je przed szkodliwym oddziaływaniem? Jednym z elementów profilaktyki rozwoju wad wzroku jest wówczas stosowanie okularów korekcyjnych ze szkłami antyrefleksyjnymi. Należy również dbać o odpowiednie nawilżenie rogówki oka.

Retinopatia to uszkodzenie siatkówki oka, które może być powodowane przez czynniki, takie jak nadciśnienie, miażdżyca oraz cukrzyca. Okuliści w takim przypadku zalecają odpowiednią suplementację diety, a w sytuacji dużego zaostrzenia objawów zabiegi laseroterapii lub zastrzyki do gałki ocznej.

Naukowcy z Uniwersytetu Illinois odkryli, że luteina, która do tej pory używana była do profilaktyki zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), obecna m.in. w szpinaku i kwiecie aksamitki, hamuje starzenie się mózgu.

Szpinak tradycyjnie zalecany jest chorym w przypadku anemii wynikającej z niedoboru żelaza. Ponieważ jest on bogaty w łatwo przyswajalne żelazo w ilości 2,8 mg w 100 g (dzienne zapotrzebowanie to ok. 18 mg dla kobieti 15 mg dla mężczyzn).

Wszystkie kolorowe owoce i warzywa bogate w karotenoidy chronią nasz wzrok przed pogorszeniem związanym z wiekiem. Do takich warzyw należą przed wszystkim: szpinak, ale także kapusta, brokuły, papryka czerwona, pomidory, marchew czy kukurydza. Owoce będące źródłem karotenoidów to: jabłka, morele, czereśnie, mango, brzoskwinie, śliwki, arbuzy.

Od wielu lat wiadomo, że oczy aby zachowały swe zdrowie wymagają suplementacji. Wnioski takie wyciągnęli sami lekarze. Zespół prof. Szaflika opublikował swego czasu obszerny artykuł w Przeglądzie Okulistycznym właśnie na ten temat. Ponadto prof. Stankiewicz opierając się o badanie LUNA także zaleca stosowanie produktów naturalnych w suplementacji osób z chorobami siatkówki, np. jak jej