Szpinak tradycyjnie zalecany jest chorym w przypadku anemii wynikającej z niedoboru żelaza. Ponieważ jest on bogaty w łatwo przyswajalne żelazo w ilości 2,8 mg w 100 g (dzienne zapotrzebowanie to ok. 18 mg dla kobieti 15 mg dla mężczyzn). Szpinak jest ponadto warzywem, które zawiera w swoim składzie duże ilości naturalnej luteiny  (9,5 mg/100 g). Zatem powinni go spożywać również chorzy na zwyrodnienie plamki żółtej siatkówki związane z wiekiem (AMD). Należy jednak pamiętać, że szpinak zawiera kwas szczawiowy, dlatego nie powinni go zbyt często jeść ludzie chorzy na kamicę nerkową. Osoby, które chcą spożywać naturalną luteinę mogą suplementować dietę Oculobonem, który zawiera m.in. pochodzącą z kwiatu aksamitki naturalną luteinę oraz zeaksantynę, a także ekstrakt z owoców borówki czarnej. Cierpiący na nadwagęotyłość powinni włączać szpinak do diety ze względu na jego niską kaloryczność. Zawarte w nim antyoksydanty spowalniają procesy starzenia. Dlatego winien on znaleźć się w jadłospisie osób palących papierosy. Szpinak jest doskonały dla osób starszych, gdyż podejrzewa się, że spowalnia proces utraty pamięci w chorobie Alzheimera, a także zabezpiecza przed chorobą Parkinsona.

Powiązane produkty